top of page

Suomi on virallisesti ja epävirallisesti monikielinen

Suomessa on virallisesti kaksi kotimaista kieltä: suomi ja ruotsi. Yleensä ihmisillä on tapana mieltää asia juuri tässä järjestyksessä: suomi on ensimmäinen kotimainen ja ruotsi toinen kotimainen. Meillä Maailmankansalaiset Oy:ssä kuitenkin nähdään asia toisin; ruotsin kieli on yhtä arvokas kuin suomi ja päinvastoin. Yhtälailla esimerkiksi somali on yhtä arvokas kieli kuin englanti. Meille kaikki kielet ovat yhtä tärkeitä ja merkityksellisiä.


Palataan vielä ruotsiin; ruotsin kieleen liittyy Suomessa vahva tunnelataus joko puolesta tai vastaan. Jollekin se on rakas äidinkieli ja kotikieli, toiselle se edustaa jopa ”pakkoa”. Puhutaankin paljon niin sanotusta ”pakkoruotsista”. Usein kuulee myös puhuttavan, että “eihän ruotsia missään tarvitse” sekä siitä, miksi Ylen ruotsinkieliseen sisällöntuotantoon panostetaan suhteessa liikaa. Monet ovat keksineet myös historiasta perusteita ruotsivastaisuudelle, jolloin otetaan esille esimerkiksi siirtomaahistoria ja suomettuminen. Miksi kukaan ei siinä kohtaa kuitenkaan puhu esimerkiksi englannin kielen leviämisestä tai ranskan kielen asemasta Afrikassa?


Kukaan ei valitse synnyinmaataan eikä äidinkieltään. Ruotsi on kieli siinä missä suomikin. On harmillista, että suomenkieliset poliitikot eivät usein kehitä ruotsin kielen tasoaan, siinä missä ruotsinkieliset opettelevat suomea. Opettelemalla ja käyttämällä rohkeasti ruotsin kieltä voidaan saavuttaa ja huomioida paremmin ruotsinkielinen kohderyhmä. Ruotsin osaamisesta on paljon hyötyä paitsi kotimaassa myös pohjoismaisessa yhteistyössä. Siksi kannustammekin kaikkia opiskelemaan niin ruotsia, kuin muitakin vieraita kieliä.


Maailmankansalaiset tarjoavat ratkaisua. Meiltä saatte ruotsin kielikursseja ryhmille sekä yksilöille. Koulutus räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaan, ja panostamme opetuksessa erityisesti suulliseen kielitaidon kehittämiseen aidoissa vuorovaikutustilanteissa. Palvelemme kaikkia y-tunnuksellisia asiakkaita, valitettavasti emme toistaiseksi myy palveluitamme yksityishenkilöille.


Mikäli kiinnostus kielikoulutuksiin liittyen heräsi, lähetä tiedustelu tai tarjouspyyntö alla olevan lomakkeen kautta. Palaamme asiaan mahdollisimman pian, usein jo saman päivän aikana.


bottom of page